Skip to content

Bitcoinprojekt i Sverige – Offline device

Utveckling av nya produkter och tjänster för bitcoin runt om i världen är häpnadsväckande. Nya open source- projekt poppar upp dagligen, nya plånböcker lanseras, lösningar marknadsförs om hur dina efterlevande ska kunna ärva dina bitcoin och såklart social media- appar med lightning ”zaps” mm. Listan kan göras lång. Men hur ser det ut i Sverige? Här försöker vi lista intressanta projekt som har en svensk anknytning.

Offline device

En Offline device är en fysisk enhet (dator) som aldrig kopplas upp mot Internet. Användarens data är krypterad och lösenordet förvarar man separat. Enheten kan skapa många olika sorters krypteringsnycklar via ett grafiskt gränssnitt (inklusive bitcoin adresser). Vissa undernycklar kan flyttas till en separat hårdvarunyckel (för användning med smartphone eller dator trådlöst eller via USB). Den officiella Github-sidan är https://github.com/Offlinedevice/Offlinedevice.

Offlinedevice komplett med en Yubikey och ett Boltcard (NFC-nyckelringsbricka).

Kryptering är det som säkerställer att bitcoin som nätverk, och som digital tillgång, är säkert, privat och icke konfiskerbart. Men kryptering kan även signera meddelanden, se till att ingen tjuvläser ens epost eller användas för att logga in på konton mm. Inom bitcoinvärlden så vet man att ”not your keys, not your coins”. På svenska skulle det bli ”om du inte kontrollerar dina (krypterings) nycklar, så är det inte dina bitcoins”. Samma sak gäller faktiskt inom många andra områden av ”cybersäkerhet”. Det är väldigt svårt för en enskild person att säkerställa att ett företag som tex Google, Proton, Microsoft eller NordVPN aldrig kommer bli hackade, att dom inte stänger ner sin tjänst eller att dom inte väljer att ändra användaravtalet till din nackdel. Om någon annan skapar dina krypteringsnycklar så är dom inte dina! Och då stora företag som tex Google har en så ofantligt stor mängd användardata så är dom också en gigantisk måltavla för brottslingar/hackers (men även för insiderbrott mm).

Att skaffa sig en Offline device

Man kan välja att bygga sin egen enhet om man har en 3D-skrivare, vet hur man gör Linux installationer och hur man laddar ner ett operativsystem till ett microSD-kort. Det går bra att köpa en färdig enhet via Svenska Bitcoinföreningen genom att skicka förfrågan till contact@bitcoinforeningen.se. Priset är 1000 kr inkl. frakt. Ett Boltcard ingår i priset. Ev. Yubikey köps separat direkt från tillverkaren se länk.


Säker kommunikation över Internet via epost

Efter man skapat sin egen krypteringsnyckel offline så kan man välja att antingen exportera sin privata subnyckel för kryptering till en USB-sticka eller lagra den på en Yubikey 5 NFC (säkrare). För att använda kryptering med egna nycklar så kan man använda apparna K-9 mail (Android) och OpenKeychain på mobilen eller Thunderbird-epostklient på sin dator.

Thunderbird epostklient med stöd för egna krypteringsnycklar.

Apparna K-9 Epost och OpenKeychain i mobiltelefonen. Stödjer extern (privat) subnyckel i en Yubikey.


Anonyma betalningar via Lightning Network

Det är i princip omöjligt att säkerställa att ens telefon eller Lightning-plånbok inte läcker privat data när man använder Lightning Network. I telefonen finns väldigt mycket programvara (virus?) installerad och den mesta är inte open source (verifierbar). Telefonen har även GPS-positionering, mikrofon, två kameror, unik hårdvaruadress (MAC), unik IP-adress och unik profil baserat på installerad mjukvara/hårdvara osv. Så om man vill minska sin ”yta” som gör att man kan bli attackerad/spårad så är det en god ide att använda något annat än telefonen när man betalar med bitcoin. Då kan tex ett Boltcard vara användbart. Boltcard bygger på NFC tekniken (trådlös kommunikation) och ett pseudo anonymt konto hos någon med en Lightning-nod. Den som kontrollerar noden vet såklart om alla transaktionerna men inte VEM som gör dom. Liknande bitcoins egna publika blockkedja som också är pseudo anonym. Alla kan se transaktionerna med inte vem som gör dom. Man kan skaffa ett nytt Boltcard inför semestern och sen kasta det när man kommer hem. Eller om man vill så kan man återanvända det genom att programmera om det. Offline device har ett grafiskt gränssnitt som underlättar administration av ens Boltcard:

Administrera Boltcards med det grafiska gränssnittet.

Sammanfattning

Vill man läsa mer om Offline device så kan man gå till Github-sidan på https://github.com/Offlinedevice/Offlinedevice.

Fördelar:

  • Skapar egna krypteringsnycklar offline.
  • All mjukvara är Open source.
  • Samlar flera funktioner på ett och samma ställe (GPG nycklar, Password manager, Yubikey, FIDO2, Boltcards mm).
  • Enkelt att göra backup och att klona hela systemet (till ett nytt microSD-kort).
  • Lågt pris (kan byggas själv med instruktioner som finns på Github).

Nackdelar:

  • Det kan vara knepigt att bygga den själv om man inte har 3D-skrivare samt nödvändiga kunskaper gällande datorer.
  • Har man ingen tidigare erfarenhet av krypteringsnycklar så kan det vara förvirrande med konceptet privata/publika nyckelpar, ”signering” och ”autentisering” mm.
  • Funktionen att skapa bitcoin plånböcker (nyckelpar) i enheten är inte beprövad teknik och ska endast ses som en gimmick.

Vill du veta mer eller behöver hjälp? Hör gärna av dig till Svenska Bitcoinföreningen på contact@bitcoinforeningen.se.

www.bitcoinforeningen.se